Universitat Rovira i Virgili

L’escriptora M. Aurèlia Capmany, protagonista de la II Jornada de la Càtedra J. A. Baixeras

La Jornada s'ha inaugurat el dimecres 30 de març de 2016 al migdia, a la sala de graus del campus Catalunya de la URV, organitzada per la Càtedra dirigida per Carme Oriol amb el suport de la subdirectora Montserrat Corretger, del Departament de Filologia Catalana. Han sigut presents en la presentació el degà de la Facultat de Lletres, Josep Sànchez Cervelló; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs; el president de l'Associació d'Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany, Joan Anton Codina; i la directora de la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català, Carme Oriol.

A continuació s'ha fet una visita al Llegat Vidal-Capmany, acollit al CRAI del Campus Catalunya. Maria Aurèlia Capmany (1918-1991) i Jaume Vidal Alcover (1923-1991), ambdós lligats a la ciutat de Tarragona, a la seva gent i a la Universitat, van deixar els seus arxius i fons bibliogràfics l'any 1991 a la Facultat de Filosofia i Lletres de Tarragona. El Llegat Vidal-Capmany conté 16.355 llibres, 548 títols de revista, la recerca dels folkloristes Sebastià Farnés i Aureli Capmany (avi i pare de l'escriptora), tesis doctorals, treballs d'investigació, memòries de llicenciatura, articles i correspondència relacionada amb els escriptors. Els arxius personals de Jaume Vidal Alcover i Maria Aurèlia Capmany contenen manuscrits, mecanoscrits, cartes, fotografies, discos i diapositives. La figura de Maria Aurèlia Capmany està encara poc estudiada, sobretot en els seus vessants de filòsofa i d'escriptora de ficció. Montserrat Palau, professora del Departament de Filologia Catalana de la URV, ha publicat diversos estudis dedicats a l'autora.

El contingut de la Jornada s'ha estructurat al voltant de dues taules rodones. A la primera, titulada "Maria Aurèlia Capmany, pendent de redescobrir" i celebrada a les 16.30 h, hi han intervingut l'autor i director teatral Guillem-Jordi Graells, la tècnica de cultura i escriptora Isabel Graña, el filòleg i llibreter Ramon Marrugat, i l'escriptor i periodista Agustí Pons. La taula va ser moderada per l'exdirector general de l'Institut del Teatre i especialista en Capmany, Jordi Font. Després del debat, s'ha encetat una altra taula rodona sobre els diferents vessants literaris de l'autora, amb la participació de la filòloga Brigid Amorós, el gestor de projectes (AQU), escriptor i  nebot-nét de Maria Aurèlia Capmany, Albert Basart, el crític i professor universitari Àlex Broch, i la filòloga i professora Maria Font, tots ells moderats per la professora de la URV, Montserrat Palau.

Com a cloenda de la Jornada, després del segon debat, a les 19.30 h, l'actriu Carme Sansa ha ofert una interpretació de textos i cançons seleccionats de Maria Aurèlia Capmany.

Un moment de l’actuació de Carme Sansa, acompanyada dels músics.

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Fotografia de la jornada