Universitat Rovira i Virgili

La literatura popular catalana es dona a conèixer internacionalment

Es publica el llibre A History of Catalan Folk Literature

Coordinat pels professors del Departament de Filologia Catalana Carme Oriol i Emili Samper, A History of Catalan Folk Literature és el fruit d'un esforç de col·laboració entre una quinzena d'investigadors de diverses universitats i centres de recerca que han unit esforços per crear un ampli estudi de la història de la literatura popular catalana que abordi íntegrament els territoris lingüístics i culturals catalans, i que tingui vocació de contribuir a difondre-la entre un públic no catalanoparlant, com és el col·lectiu d'investigadors universitaris internacionals, i també el públic en general.

El llibre ha estat un dels resultats del projecte de recerca interuniversitari "Estudi diacrònic de la literatura popular catalana: fons inèdits i recursos a la xarxa" finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat entre 2016 i 2018. I també ha comptat amb el suport del Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana (GRILC) i la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català.

A History of Catalan Folk Literature presenta l'evolució dels estudis de literatura popular catalana en cadascun dels àmbits que configuren els territoris lingüístics i culturals catalans: Catalunya, les illes Balears, el País Valencià, la franja de Ponent, Andorra, la Catalunya del Nord i l'Alguer. El període treballat s'estén des de mitjan segle XIX, quan van aparèixer els inicis d'un interès científic pel folklore a tot Europa, fins a l'actualitat.

Des del segle XIII, la cultura catalana ha creat un llegat literari ric i abundant, i des de mitjan segle XIX s'ha complementat amb una tradició d'estudis folklòrics que encara avui es manté molt viva. En aquesta disciplina relativament recent, la literatura popular ha tingut un paper especialment important.

Aquest volum és el número 21 de la col·lecció IVITRA Research in Linguistics and Literature de l'editorial John Benjamins, i està disponible en paper i en versió electrònica.

A History of Catalan Folk Literature. Edited by Carme Oriol and Emili Samper. John Benjamins Publishing Company. IVITRA Research in Linguistics and Literature, 21. 2019. xv, 273 pp

Compartir

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Pujar

Carme Oriol i Emili Samper