Universitat Rovira i Virgili

Quaderns

Josep Anton Baixeras

Identitat, literatura i dret

|Alt imatge columna esquerra|

La nova col·lecció Quaderns de la Càtedra Baixeras, impulsada per la Càtedra Josep Anton Baixeras de Patrimoni Literari Català i editada pel Servei de Publicacions de la URV, és una eina difusora de les activitats de la Càtedra de màxim interès social i intel·lectual.

El primer volum, coordinat per la Dra. Montserrat Corretger, és dedicat a l'obra literària i a l'acció intel·lectual, social i política de Josep Anton Baixeras. Aquest volum que obre la col·lecció conté un complet estudi bibliogràfic de Francesc Roig Queralt sobre Josep Anton Baixeras centrat en el naixement i evolució de l'obra d'aquest escriptor en paral·lel a la seva acció politicosocial. A més, ofereix una breu selecció de les seves Cròniques radiofòniques, mostra de la profunda coneixença de Baixeras dels escriptors catalans i europeus, relacionats molt sovint amb l'ambient literari que suscità l'emergència de la universitat a la ciutat de Tarragona. Finalment, s'hi inclou una acurada bibliografia sobre l'autor, seleccionada per la Dra. Montserrat Palau.

El segon volum aplega les intervencions en les II Jornades de la Càtedra dedicades a la vida i obra de Maria Aurèlia Capmany. Els textos que conformen aquest volum fan palesa la intensa tasca intel·lectual de Maria Aurèlia Capmany, el seu activisme constant i el seu treball polifacètic i incansable, malgrat els entrebancs, la clandestinitat i la repressió franquista. Una dona catalanista, d'esquerres i feminista que va obrir molts camins. I fan palesa també la necessitat de noves edicions de les seves obres, així com de noves recerques com les que aquí es recullen.

El tercer volum reuneix les aportacions a les III Jornades de la Càtedra Josep Anton Baixeras, celebrades la tardor de 2016, en què van participar els professors Antoni Jordà Fernández, Pompeu Casanovas i Joan Cuscó Clarasó. El títol Identitat, literatura i dret resumeix els interessos intel·lectuals de Josep Anton Baixeras, tal com es fa palès en un discurs seu contra la pena de mort, pronunciat al senat espanyol, del qual Isabel Baixeras Delclòs fa una anàlisi que clou el llibre.

El quart volum conté les conferències llegides en les Quartes Jornades de la Càtedra Josep Anton Baixeras, celebrades la tardor de 2017. Dedicades a la traducció literària, hi van participar alguns dels més prestigiosos traductors catalans: Dolors Udina, Francesc Parcerisas, Xavier Farré, Joaquim Mallafrè, Joan Cavallé i Albert Mestres. Gràcies a la claredat, la precisió i la passió amb què hi expliquen les seves experiències a l'hora d'anostrar textos escrits en altres llengües, penetrem en les vicissituds del difícil i apassionant art de la traducció.

|Alt imatge columna dreta|

Maria Aurèlia Capmany

Traducció literària