Universitat Rovira i Virgili

Obra de l'autor

Autor d'una obra quantitativament poc abundant però d'estil molt personal i intens, és un escriptor que compta amb una trajectòria literària consolidada.

Les primeres obres de Josep Anton Baixeras s'emmarquen dins del gènere del conte. A finals dels 50 publica Perquè sí, que tot seguit seria continuat per Perquè no, amb qui guanyaria el Víctor Català de 1959, i l'any següent publica Calipso. En aquest inici fa palesa de les seves característiques, com ara l'ús d'un català prou acurat, ric i culte, i l'ubicació de trames a Castellet, una Tarragona literària.

Als anys seixanta fa el pas a la novel·la amb L'anell al dit, protagonitzada pel seu personatge més reeixit, en Pauet Nolla, una transmutació literària de la burgesia tarragonina. Veuria la segona part amb Les mares, publicada ja a la dècada dels 90.

El 1994 va publicar El Mas dels Casaments, tres peces curtes de teatre, amb un pròleg/crònica de les trobades que s'hi feien. El 2003 va publicar l'obra de teatre Narcís als llimbs que porta com a subtítol "òpera parlada, en un pròleg, tres actes i diversos intermedis". Germanista, va traduir de l'alemany al català La fira de Plundersweilern de Goethe, (Arola 1999), i El dia més foll de Peter Turrini; també va traduir una altra obra goethiana, Egmont, estrenada el 1983. L'any 2004 va ser investit doctor honoris causa de la Univeristat Rovira i Virgili de Tarragona.

Obres

Perquè sí (1957)

Perquè no (1959) Premi Víctor Català

Calipso (1960)

L'anell al dit (1964)

Carnet tarragoní (1983)

El mas dels Casaments (1994)

Les mares (1995)

Vici a la cort o variacions sobre un tema de La reina ha relliscat d'Alfons Roure, amb guió de Joan Anton Codina i cançons de Magí Sunyer (1995)

La fira de Plundersweilern, traducció de Goethe (1999)

El dia més foll, pròleg i traducció de Peter Turrini (2002)

Fulls de calendari (2003)

Narcís als limbs (2003)

Contes menestrals (2008) Obra pòstuma

Materials inèdits

L'aviciat (peça de teatre mecanografiada inèdita)

Ismene (peça de teatre mecanografiada inèdita)

Jàson (peça de teatre mecanografiada inèdita)

|Alt imatge columna dreta|